Thursday, February 19, 2009

Favoritrepris-Monster garage


Det hela började med att jag fick ett telefonsamtal från Ruben, som är Bajen Speedway´s lagledare. Han frågade om de var okej att produktionsbolaget av Monster Garage fick mitt telefonnummer. Dom skulle vilja komma till Huddinge motorstadion och spela in delar av sitt program där. Jag sa att dom kan ju ringa så får jag veta lite mer om vad dom vill göra. Samma dag ringde dom och berättade vad dom hade för idé. Programmet handlade om att några killar skulle bygga en såkallad speedwayhoj på fyra dagar med en 1300cc HD motor, alltså inte en traditionell speedwayhoj, och sedan tävla på en speedwaybana mot en speedwayförare. Kul tänkte jag och sa att det får ni gärna göra, och undrade samtidigt om grabbarna som ska vara testförare inte skulle vilja komma och testa på sliding, så att dom vet hur det känns att köra på en rundbana utan bromsar.
Dagen för första inspelningen på Eldarnas hemmabana, står jag med Tomas Björnlund och väntar, snart dyker alla upp. Jag och Tomas börjar ha en kort introduktion för gänget om speedway, och att det är sliding dom ska få pröva på idag. Fredde, det är han som ska vara testförare klagade på att cyklarna idag bara var på 225 kubik och att det inte skulle vara någon match för honom. Väl nere på 80- banan började dom köra, men efter två varv var Fredde helt slut. Han sa att det var bland det jobbigaste han har gjort. Pelle-det är han som driver själva byggandet i programmet bara garvade och sa att nu är kanske dags att börja träna inför det riktiga testet om du ska orka. Grabbarna fortsatte att köra ganska länge, men inte så många varv varje gång, dom tyckte det var skitkul. Men en sak får man säga om Fredde, han kunde ju faktiskt åka, han fick till och med sladd i kurvorna.

Andra inspelningsdagen var vi där och tränade när alla kom, med stor förväntan om vad dom hade byggt och vad den kunde prestera på en speedwaybana. Hojen dom hade byggt var både häftig och snygg men med en framgaffel som både var lite för lång och felvinklad så var det väl inte så troligt att man skulle kunna få sladd i kurvorna. Vi alla trodde att deras bygge skulle tävla mot en speedwaycykel men så var det inte, dom hade tagit med en HD Road King 1400cc som Jocke som är speedway förare skulle köra. När dom sen åkte ut för att tävla förstod man varför dom har valt Fredde, han kan ju inte vara riktig frisk i huvudet. Han gasade på så mycket han kunde på rakorna för att sedan vara tvungen att slå av på gasen precis innan kurvan för annars hade han suttit i planket. Någon sladd i kurvorna var det väl inte frågan om men han klarade av att vinna mot Jocke, och det var ju det som var testet.

Efter inspelningen undrade Fredde om han inte kunde få testa en riktig speedwayhoj, en 500cc. Jocke lånade ut sin men sa att ta det försiktigt. Sagt och gjort Fredde hoppade upp på hojen och åkte ner på banan, rullade runt första böj, gick upp på bakhjulet över hela rakan, sladdade runt nästa kurva och upp på svålen igen. Jag har aldrig sett något liknande, i alla fall inte på en 500cc första gången. Som sagt- han kan åka hoj.

//Pete Belladonna says wof

3 comments:

Anonymous said...

Ett tre år gammalt "reportage", börjar det tryta på ideer?
UCC rular dock, schysstaste hojbyggarna i Sverige!

whitetrash said...

Fagerström, helt galen. Men man älskar galet.

P.Belladonna said...

haha, ni får kalla det en favorit repris../P